JavaScript must be enabled in order for you to see "WP Copy Data Protect" effect. However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser. To see full result of "WP Copy Data Protector", enable JavaScript by changing your browser options, then try again.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΕ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΕΥΘΥΝΗΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΜΕΛΕΙΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΛ. ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ: 6932212338

ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΡΟΒΑΤΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ  –  ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 44 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΤΗΛ.ΚΕΝΤΡΟ: 2310 270 580 – FAX: 2310 233 821 – E-MAIL: INFO@PROVATASLAW.GR
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΡΟΒΑΤΑΣ -ΤΗΛ ΑΜΕΣΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ: 6932 212-338

 

ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, BARS ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ
ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ 6932 212 338

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Έχοντας συγκεντρώσει πολύχρονη πείρα στον τομέα του υγειονομικού δικαίου ο σύγχρονος τρόπος ζωής δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό έχουν θεσπιστεί κανόνες οι οποίοι ορίζουν τις ιδιαίτερες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται ώστε να τηρείται το απαραίτητο  μέτρο ασφαλείας. Υπάγονται λοιπόν υπό το πρίσμα αυτό, όλες οι διαδικασίες και οι όροι που πρέπει να πληρούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ήτοι καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, σνακ-μπαρ αλλά και κάθε άλλη διατύπωση που πρέπει να πληρεί όποιος χρησιμοποιεί οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πολιτών.

Οι ανωτέρω περιγραφόμενες διαδικασίες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και  κατά τη διεκπαιρέωσή τους η πείρα μας έχει δείξει ότι ανακύπτουν πολλά νομικά ζητήματα που απαιτούν για την επίλυσή τους ιδιαίτερες γνώσεις . Με γνώμονα αυτό  το γραφείο μας έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξειδικευμένων δικηγόρων οι οποίοι είανι σε θέση να αναλάβουν και να διεκπαιρεώσουν για σας κάθε σχετική υπόθεσή άμεσα  και υπεύθυνα.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

Εισαγωγικά :

Λέγοντας καταστήματα – επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος εννοούμε εκείνα τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, όπου γίνεται παρασκευή – διακίνηση – διάθεση τροφίμων και ποτών κάθε είδους ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία, καθώς και προσφορά υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία.

Από τον ορισμό γίνεται φανερό ότι η ίδρυση και λειτουργία ενός καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι μία σοβαρή διαδικασία με ιδιαίτερη σημασία για τη Δημόσια Υγεία, γι’ αυτό και ο Νομοθέτης πρόβλεψε και επέβαλε τη συμμετοχή της Υγειονομικής Υπηρεσίας, η οποία μετά από αυτοψία θα γνωμοδοτήσει με βάση τη Νομοθεσία, τις εξειδικευμένες γνώσεις και την εμπειρία της για το είδος του καταστήματος που μπορεί να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Για κάθε είδος καταστήματος υπάρχει αντίστοιχη υγειονομική νομοθεσία. Τυχόν εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούν οι ενδιαφερόμενοι δεν αφορούν την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.

Έτσι, σύμφωνα με τα άρθρα 37 – 39 της υγειονομικής διάταξης Α1β/8577/83 :

α) ως καφετέρια (εκσυγχρονισμένο καφενείο) : (για καθισμένους πελάτες), νοείται το κατάστημα, όπου προσφέρονται κάθε είδους καφές και άλλα ροφήματα, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, γλυκά, παγωτά, τυρόπιτες, τοστ και άλλου είδους σάντουιτς, τα οποία περιέχουν είδη που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα. Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως διατίθεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, αλίπαστα κ.λπ.).

β) ως μπαρ : (για καθισμένους πελάτες), νοείται το κατάστημα, όπου προσφέρονται κυρίως οινοπνευματώδη ποτά, με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως διατίθεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, σαλάμι, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.όμ.), καθώς και τυρόπιτες, τοστ και άλλου είδους σάντουιτς, που περιέχουν είδη, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, διάφορα τυριά και αλλαντικά. Στο μπαρ είναι δυνατό να προσφέρονται περιστασιακά, πλην των ανωτέρω ειδών, και καφές, καθώς και διάφορα αναψυκτικά ποτά.

γ) ως εστιατόριο : (για καθισμένους πελάτες), νοείται το κατάστημα, όπου παρασκευάζονται και προσφέρονται διάφορα φαγητά σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες με τη συνοδεία ή μη ποτών κυρίως οινοπνευματωδών ποτών, καθώς και σαλατών, τυριών, φρούτων, γλυκισμάτων κ.λπ., ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.

δ) ως ταβέρνα : (για καθισμένους πελάτες), νοείται το εστιατόριο, όπου οι πελάτες παραμένουν αρκετό χρονικό διάστημα για διασκέδαση, καταναλώνοντας φαγητά και ποτά με τη συνοδεία ή όχι μουσικής.

ε) ως σνακ μπαρ: (για καθισμένους πελάτες), νοείται το κατάστημα, όπου προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε όρθιους πελάτες κάθε είδους ποτά, κυρίως οινοπνευματώδη με τη συνοδεία ποικιλίας «γρήγορων» – τύπου fast food – φαγητών, ζεστών ή κρύων, συμπεριλαμβανομένου και του ψημένου κρέατος (σουβλάκια, μπιφτέκια, μπριζόλες κ.τ.όμ.), τα οποία παρασκευάζονται στο κατάστημα ή έχουν παρασκευαστεί σε νόμιμα εργαστήρια ή εργοστάσια. Αν τα ανωτέρω είδη δεν παρασκευάζονται στο κατάστημα, η προέλευσή τους θα αποδεικνύεται με τα τιμολόγια πώλησης ή τα δελτία αποστολής. Στα σνακ μπαρ μπορεί να προσφέρονται ακόμη και σαλάτες, τυρί, φρούτα, παγωτό και περιστασιακά καφές. Τα σνακ μπαρ αναλόγως του κυρίως προσφερόμενου ποτού χαρακτηρίζονται και ως μπυραρίες, ουζερί κ.λ.π. . Στα σνακ μπαρ περιλαμβάνονται και τα καταστήματα FAST FOOD, δηλαδή αυτά που προσφέρουν γρήγορο φαγητό.

 

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ 

Το γραφείο μας αναλαμβάνει την έκδοση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς την απασχόληση σας σε καμία φάση της διαδικασίας.
Από την επιλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών, την σύνταξη των απαιτούμενων μελετών από μηχανικό, τον έλεγχο της ηχορύπανσης, την επίβλεψη των εργασιών με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η Δ/νση Υγείας, έως τη λήψη της προέγκρισης της άδειας λειτουργίας, της άδειας τραπεζοκαθισμάτων και της άδειας χρήσης μουσικής.
Το γραφείο μας διαθέτει ένα αξιόλογο επιτελείο εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τις επί μέρους εργασίες για την έκδοση των προαναφερθέντων αδειών, χωρίς τη παραμικρή δική σας συμμετοχή και απασχόληση, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της ηχορύπανσης από ειδικό ακουστικολόγο.
Με την λήψη της εντολής για την έκδοση των προαναφερόμενων αδειών, δεσμευόμαστε εγγράφως για την ημερομηνία έκδοσης τους.

 

Διαδικασία έκδοσης της άδειας λειτουργίας

Ο ενδιαφερόμενος να λειτουργήσει νέο κατάστημα, καταθέτει στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή (π.χ. την υπηρεσία του δήμου στη δικαιοδοσία του οποίου θα λειτουργήσει το κατάστημα ή η επιχείρηση, Ε.Ο.Τ. κτλ.) σχετική αίτηση και υποβάλλει με αυτή όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την προέγκριση.

Η αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή μετά από έλεγχο της πληρότητας των δικαιολογητικών, δίνει την προέγκριση για την άδεια λειτουργίας. Κατόπιν τούτου, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει την αίτηση για την οριστική άδεια και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν. Ακολούθως, η αρμόδια αρχή διαβιβάζει στην Υγειονομική Υπηρεσία την αίτηση του ενδιαφερόμενου για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας, στην οποία επισυνάπτονται όλα τα απαραίτητα για την άσκηση του υγειονομικού ελέγχου δικαιολογητικά.

Η Υγειονομική Υπηρεσία, μόλις παραλάβει την ανωτέρω αίτηση, αναθέτει σε αρμόδιους ελεγκτές Επόπτες Δημόσιας Υγείας την άσκηση του απαραίτητου υγειονομικού ελέγχου των χώρων και της συγκρότησης της νεοϊδρυόμενης επιχείρησης, για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι υγειονομικοί όροι και οι προϋποθέσεις που καθορίζουν οι σχετικές διατάξεις της υγειονομικής νομοθεσίας.

Μετά την άσκηση του υγειονομικού ελέγχου, η Υγειονομική Υπηρεσία επιστρέφει στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή την αίτηση του ενδιαφερόμενου μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά και τα δύο αντίτυπα των σχεδιαγραμμάτων υπογεγραμμένα και θεωρημένα, αν το κατάστημα κριθεί κατάλληλο για την απόκτηση της αιτούμενης άδειας, ή και τα τρία αντίτυπα των σχεδιαγραμμάτων ανυπόγραφα και αθεώρητα, αν αυτό κριθεί ακατάλληλο. Στο σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο της Υγειονομικής Υπηρεσίας επισυνάπτεται και η γνωμοδότηση των ελεγκτών υπαλλήλων (σε ένα αντίτυπο, αν είναι θετική ή σε δύο, αν είναι αρνητική).

Αν το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος παρουσιάζει μικροελλείψεις, οι οποίες είναι δυνατό να συμπληρωθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, η Υπηρεσία μπορεί, αν το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος, να ορίσει λογική προθεσμία για τη συμπλήρωση των ελλείψεων και μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, να επαναλάβει τον υγειονομικό έλεγχο.

Αν κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος κριθεί ακατάλληλο, γιατί δεν εκπληρώνει τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις, στην αρνητική γνωμοδότηση αναφέρονται σαφώς οι διαπιστώσεις των αρμόδιων ελεγκτών υπαλλήλων, που διενήργησαν τον υγειονομικό έλεγχο, ώστε να λάβει πλήρως γνώση των ελλείψεων ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Η αρνητική γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας συντάσσεται σε τρία αντίτυπα, από τα οποία τα δύο διαβιβάζονται στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία, που συμπληρώνει το φάκελο. Η εν λόγω αρχή επιδίδει στον ενδιαφερόμενο το ένα αντίτυπο της γνωμοδότησης, για να λάβει γνώση, καθώς και τον υπόλοιπο φάκελο της αίτησης αδείας.

Αίτηση θεραπείας : Αν ο ενδιαφερόμενος συμπληρώσει τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν από τους ελεγκτές υπαλλήλους, ζητάει με νέα αίτησή του προς την αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή την επανεξέταση των εγκαταστάσεων της επιχείρησής του, για την οποία ακολουθείται εκ νέου η προαναφερθείσα διαδικασία.

Υποβολή ένστασης : Κατά της αρνητικής γνωμοδότησης της Υγειονομικής Υπηρεσίας ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα, εντός προθεσμίας 20 ημερών από την παραλαβή αυτής της γνωμοδότησης, να προσφύγει στο Νομάρχη, με νέα αίτησή του στην αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή, η οποία θα παραπέμψει την αίτηση αυτή στην Υγειονομική Υπηρεσία, ζητώντας την επανεξέταση των εγκαταστάσεων της επιχείρησής του.

Για τον επανέλεγχο των ανωτέρω εγκαταστάσεων, μετά από την παραπάνω προσφυγή, ορίζονται άλλοι ελεγκτές υπάλληλοι, οι οποίοι εξετάζουν αν πράγματι υπάρχουν ελλείψεις, εξαιτίας των οποίων το κατάστημα κρίθηκε πρωτοβάθμια ως ακατάλληλο και γενικά αν πληρούνται σ’ αυτό οι απαιτούμενοι όροι και προϋποθέσεις, που καθορίζει η σχετική υγειονομική νομοθεσία.

Η αρμόδια για τη χορήγηση της αδείας αρχή δεσμεύεται από την καταφατική γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και οφείλει να χορηγήσει τη ζητούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, εκτός αν διαπιστώσει ότι δεν συντρέχουν όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονται από άλλες, πλην Υγειονομικών, διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων, Αστυνομικών Διατάξεων κ.λ.π. .

Επίσης, οφείλει να μη χορηγήσει τη ζητούμενη άδεια λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, αν έχει εκδοθεί αρνητική γνωμοδότηση.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι αν και δεν χορηγούνται προσωρινές άδειες, οι άδειες πλέον δεν είναι προσωπικές και αμεταβίβαστες, αλλά χωρεί μεταβίβασή τους. Για να συμβεί αυτό απαιτείται μία δήλωση – παραχωρητήριο του πρώην ιδιοκτήτη, η κατάθεση της παλαιάς άδειας και μία υπεύθυνη δήλωση του νέου ιδιοκτήτη ότι δεν έχει επιφέρει και δεν θα το κάνει, καμία μεταβολή στην προηγούμενη κατάσταση του καταστήματος, σχετικά με τις παραμέτρους των προδιαγραφών υγειονομικού χαρακτήρα. Αν η προηγούμενη άδεια του καταστήματος έχει εκδοθεί στην τρέχουσα πενταετία, δεν απαιτείται καινούριο πιστοποιητικό πυροπροστασίας. ΠΡΟΣΟΧΗ : μέχρι να περατωθεί η διαδικασία έκδοσης της νέας άδειας – τυπικά πέντε ημέρες από τη λήψη των δικαιολογητικών – τόσο ο παλαιός όσο και ο νέος ιδιοκτήτης της άδειας είναι συνυπεύθυνοι αστικώς και ποινικώς.

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση προέγκρισης άδειας

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ
(Άρθρο 80 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ν. 3463/2006)
1. Αίτηση ενδιαφερομένου με πλήρη στοιχεία ταυτότητας.
2.  Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφείς του ενδιαφερομένου ή σε περίπτωση εταιρίας, του υγειονομικά υπεύθυνου.
3.  Γραμμάτιο είσπραξης 88 € υπέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με καταβολή του στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ Τράπεζα- Αρ. Λογαριασμού 2150300219554
4.  Από τη Διεύθυνση Κατασκευών Αρχαιολογικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΑΓΓΕΛΑΚΗ 13, 4ος όροφος τηλ 2310 296823: Βεβαίωση ότι είναι χώρος ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ, φωτοαντίγραφο οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό σχεδιάγραμμα και φωτοαντίγραφο εγκεκριμένου σχεδιαγράμματος κάτοψης του χώρου θεωρημένα από Διεύθυνση Πολεοδομίας. Εάν η σημερινή οδός ή αριθμός της οικοδομής δεν συμφωνεί με αυτόν που αναγράφεται στην οικοδομική άδεια, βεβαίωση ότι πρόκειται για την ίδια οικοδομή (Διεύθυνση Μελετών Αρχαιολογικών Έργων, 5ος όροφος).
5.  Σχεδιαγράμματα κάτοψης και καθέτου τομής σε τρία (3) αντίτυπα (με πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή) θεωρημένα από τη Διεύθυνση Κατασκευών Αρχαιολογικών Έργων του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΑΓΓΕΛΑΚΗ 13, 4ος όροφος, τηλ. 2310 296823) υπό κλίμακα 1 : 50, τα οποία συντάσσονται από διπλωματούχο μηχανικό ή υπομηχανικό ή εργοδηγό ή σχεδιαστή, στα οποία θα απεικονίζονται και θα αναγράφονται :
Ι. Οι χώροι του υπό ίδρυση καταστήματος και οι ακριβείς διαστάσεις τους (μήκος – πλάτος – ύψος) και ο προορισμός του κάθε χώρου (κυρίως αίθουσα, παρασκευαστήριο, λάντσα κλπ.)
II. Οι τυχόν υπαίθριοι χώροι (πεζοδρόμιο – πεζόδρομος) για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.
III.   Τα στοιχεία του εκμεταλλευτή του καταστήματος (που αιτείται την άδεια), τη διεύθυνση του καταστήματος και το χαρακτηρισμό αυτού (π.χ. αναψυκτήριο).
IV.   Τα σχεδιαγράμματα κατά προτίμηση θα συντάσσονται επί ενιαίου φύλλου με ξεχωριστές κατόψεις κάθε επιπέδου (ισόγειο, εξωτερικός εξώστης, υπόγειο, όροφος). Εφόσον υπάρχει εσωτερικός εξώστης (πατάρι) θα αναφέρεται το εμβαδόν και το ύψος αυτού από το δάπεδο και την κορυφή, ανεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί ή όχι.
V. Για τις επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, όπως εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία κλπ. (πλην των αμιγών μπαρ, των παραδοσιακών καφενείων και κέντρων διασκέδασης που εξαιρούνται) να προσδιορίζεται στα σχεδιαγράμματα ο προβλεπόμενος για τους μη καπνίζοντες χώρος, τουλάχιστον 50%, στην αίθουσα πελατών.
Σχετ: 1. Η υπ’αριθμ. Υ1/ΓΠ/οικ76017/2002 Υγειονομική Διάταξη.
2. Η υπ’ αριθμ. Υ1/ΓΠ/οικ88852/2002 Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας.
VI. Για μικτά καταστήματα με προσφορά υπηρεσιών διαδικτύου, προσδιορισμός του χώρου και του αριθμού των Η/Υ.
VII. Για SUPER MARKETS και μικτά καταστήματα τροφίμων, θα σημειώνονται και οι νοητώς χωρισμένοι χώροι, που προορίζονται για την εγκατάσταση κάθε τμήματος. Για ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ – αποθήκες τροφίμων χονδρικού εμπορίου θα σημειώνονται και οι νοητώς καθορισμένοι χώροι τοποθέτησης ειδών καθαρισμού – εντομοκτόνων και άλλων, άσχετων με τα τρόφιμα, επιτρεπόμενων ειδών.

6.  Υπεύθυνη δήλωση του  Ν.  1599/86 αδειούχου  ηλεκτρολόγου εγκατάστασης, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από το οικείο επαγγελματικό σωματείο, με το εξής περιεχόμενο :
«Είμαι ηλεκτρολόγος εγκατάστασης, κάτοχος της υπ’ αριθμ………αδείας και από έλεγχο στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του ενταύθα και στην οδό….αρ… καταστήματος  ………. …..τ…… βρήκα ότι αυτή είναι ακίνδυνη και ασφαλής. Η συνολική ισχύς της μηχανολογικής εγκατάστασης του καταστήματος είναι μικρότερη των 15 HP.»

7.  Μισθωτήριο συμβόλαιο (επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.) ή αποδεικτικό κυριότητας του καταστήματος.

8.   Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (ΚΡΗΤΗΣ 46, τηλ. 2310 399167 2310 399167)

9.  Φωτοαντίγραφο δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος από την εφορία (επικυρωμένο)

10.      Φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας (επικυρωμένο) και φωτοαντίγραφα της πρώτης και της σελίδας λήξεως του βιβλιαρίου υγείας (επικυρωμένα). (Το Βιβλιάριο Υγείας εκδίδεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, Ναυάρχου Βότση 2, τηλ. 2310 531233 2310 531233) Για χορήγηση άδειας καταστήματος σε αλλοδαπούς επικυρωμένο φωτοαντίγραφο άδειας διαμονής, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ την ημέρα της κατάθεσης δικαιολογητικών.

Για χορήγηση άδειας σε εταιρίες, ι) για εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε., στοιχεία όλων των εταίρων (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα ταυτότητας, βιβλιαρίου υγείας) , ενώ Για εταιρίες Α.Ε. και Ε.Π.Ε., στοιχεία μετόχων ή εταίρων που εκπροσωπούν την εταιρία (όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Α.Ε.), το Φ.Ε.Κ. και πρακτικό του Δ.Σ., από το οποίο να προκύπτει ο Υγειονομικός Υπεύθυνος. Αν Υγειονομικός Υπεύθυνος έχει ορισθεί τρίτο πρόσωπο, αντίγραφο της πρόσληψης του και ιι) αντίγραφο καταστατικού εταιρίας (επικυρωμένο).

11.  Κατάθεση πρωτότυπης παλιάς άδειας και μίας φωτοτυπίας της και υπεύθυνη δήλωση Ν. 1599/86 από τον κάτοχο της που να λέει : «Ζητώ την
ακύρωση της υπ’ αριθμ…………..αδείας μου.» (Για εταιρίες να προσκομίζεται και η λύση τους). Σε περίπτωση αδυναμίας για αντικειμενικούς λόγους προσκόμισης της, να βεβαιώνεται από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος το όνομα στο οποίο εκδόθηκε η προηγούμενη άδεια.

12.   Για καταστήματα Κρεοπωλεία και Κομμωτήρια απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος (επικυρωμένο αντίγραφο).

13. Για Κέντρα Διασκέδασης :
ι) Πριν από κάθε άλλη ενέργεια σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ΔΕΝ χορηγείται άδεια λειτουργίας κέντρου διασκέδασης, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δε διαθέτει ιδιόκτητο ή μισθωμένο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων σε απόσταση όχι μεγαλύτερο των εκατό (100) μέτρων σε ευθεία γραμμή από το κατάστημα για την εξυπηρέτηση των πελατών αυτού. Η αναλογία των θέσεων στάθμευσης σε σχέση με τον αριθμό των καθισμάτων απαιτείται να είναι ένα προς έξι καθίσματα. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να προσκομίζει και έγγραφο (τίτλο κυριότητας ή μισθωτήριο συμβόλαιο) από το οποίο προκύπτει η ύπαρξη του παραπάνω χώρου, καθώς και σχεδιάγραμμα μηχανικού, στο οποίο να εμφαίνεται ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης (πδ 257/10-8-2001 παρ. 5 ΦΕΚ 184 τ. Α’)
ιι) Φύλλο υγειονομικού ελέγχου θορύβου από Διεύθυνση Υγιεινής -Βεβαίωση Α.Ε.Π.Ι.

 

 

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας λειτουργίας μετά τη λήψη της προέγκρισης

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τη λήψη της προέγκρισης:

 

1. Αίτηση.

2. Παράβολο της Αγροτικής Τράπεζας για τη Διεύθυνση Υγείας.

3. Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης γης.

4. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου.

5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκατάστασης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής του.

6. Μισθωτήριο συμβόλαιο επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή αποδεικτικό κυριότητας του καταστήματος.

7. Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

8. Αντίγραφο επικυρωμένο της δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. .

9. Αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας (πρώτη και σελίδα λήξεως του βιβλιαρίου) του ενδιαφερομένου. Για τις εταιρίες Ο.Ε. και Ε.Ε. τα αντίστοιχα στοιχεία όλων των εταίρων. Για εταιρίες Α.Ε. και Ε.Π.Ε., τα αντίστοιχα στοιχεία των εταίρων ή μετόχων που εκπροσωπούν την εταιρία, το Φ.Ε.Κ. και το πρακτικό του Δ.Σ. , από το οποίο να προκύπτει ο Υγειονομικός Υπεύθυνος. Για κάθε τύπου εταιρία αντίγραφο του καταστατικού της.

10. Τρία σχεδιαγράμματα (κάτοψη – τομή καταστήματος) από ιδιώτη μηχανικό.

Προσοχή : α) όσα έγγραφα προσκομίζονται σε φωτοτυπίες να είναι επικυρωμένα, β) σε περίπτωση που δεν καταθέσει τα δικαιολογητικά ο ενδιαφερόμενος στο όνομα του οποίου θα εκδοθεί η άδεια, είναι απαραίτητη η εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και γ) εκτός των ανωτέρω, η αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας αρχή, καθώς και η Υγειονομική Υπηρεσία, μπορούν να ζητήσουν κατά περίπτωση την κατάθεση οποιουδήποτε άλλου δικαιολογητικού που απαιτείται για την εξέταση της κάθε περίπτωσης.

 

Πράξη προσδιορισμού τραπεζοκαθισμάτων

Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στην αίθουσα πελατών , καθώς και στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος. Ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων που ορίζεται ως «δυναμικότητα του καταστήματος» καθορίζεται από την υγειονομική υπηρεσία κατά τη διαδικασία γνωμάτευσης για τη χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας το καταστήματος και είναι συνάρτηση του εμβαδού του καταστήματος, των βοηθητικών χώρων και των στεγασμένων χώρων εργασίας. Η δυναμικότητα αναγράφεται από τον αρμόδιο Ο.Τ.Α. στην άδεια, όπως ακριβώς αναφέρεται από την υγειονομική υπηρεσία. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το μέγιστο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων που επιτρέπεται να αναπτύσσει το κατάστημα. Ο πραγματικός αριθμός, όμως, που θα αναπτυχθεί εξαρτάται από την τελική έγκριση κάθε φορά του αρμόδιου Ο.Τ.Α. . Αν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν επιθυμεί ή δεν δύναται να καταβάλει το τέλος χρήσης για το μέγιστο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων, μπορεί να επιλέξει να αναπτύξει λιγότερα.

 

Άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούν να χρησιμοποιούν τη μουσική σαν συνοδεία της κύριας προσφοράς τους, η οποία είναι λ.χ. το φαγητό, το ποτό κ.λ.π. και η μουσική να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία «ευχάριστης ατμόσφαιρας» στην αίθουσα πελατών. Η μουσική μπορεί να προέρχεται είτε από λειτουργία «ζωντανής» ολιγομελούς ορχήστρας, με ένα ή δύο μουσικά όργανα, αλλά δίχως τη χρήση μικροφωνικών συσκευών, ενισχυτών ή μεγαφώνων, είτε από ηλεκτρονικά μηχανήματα (στερεοφωνικό συγκρότημα κ.τ.λ.). Στα καταστήματα αυτά η ένταση (μέση χωρική Α – ηχοστάθμη) της μουσικής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 80 dB (A). Παράλληλα, πρέπει να πληρούνται οι απαραίτητοι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν την ύπαρξη ανάλογης ηχομόνωσης, ώστε από τη λειτουργία τους να μη δημιουργούνται προβλήματα ηχορύπανσης.

Για τη λειτουργία της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται η έκδοση – από τη δημοτική αρχή – «άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων», η οποία λαμβάνεται μετά τη λήψη της άδειας λειτουργίας του καταστήματος, με την κατάθεση σχετικής αίτησης στο δήμο, μαζί με την απόδειξη πληρωμής στην Α.Ε.Π.Ι. και το σχετικό παράβολο, και την έκδοση θετικής γνωμοδότησης από την Υγειονομική Υπηρεσία. Η άδεια αυτή είναι ετήσιας διάρκειας και ανανεώνεται από την δημοτική αρχή κάθε χρόνο, εφόσον το κατάστημα στη διάρκεια δεν δημιουργήσει προβλήματα ηχορύπανσης.

Στα στεγασμένα καταστήματα, η παραπάνω άδεια χορηγείται με την προϋπόθεση να λειτουργούν – εφόσον βρίσκονται σε κατοικημένη περιοχή – με κλειστές πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι από τη μουσική. Επίσης, αποκλείεται η εγκατάσταση και λειτουργία των μεγαφώνων του στερεοφωνικού συγκροτήματος ή της ολιγομελούς ορχήστρας στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος.

Για να επιτραπεί η λειτουργία μουσικής στα υπαίθρια – εποχιακής λειτουργίας – καταστήματα ή στον υπαίθριο χώρο των στεγασμένων καταστημάτων, θα πρέπει γενικά αυτά να βρίσκονται μακριά από κατοικημένη περιοχή και σε τέτοια απόσταση, ώστε από τη λειτουργία της μουσικής να μη δημιουργούνται οχλήσεις στους ενοίκους της πλησιέστερης κατοικίας ή άλλης εγκατάστασης που απαιτεί ανάλογη προστασία. Και σε αυτή την περίπτωση, για τη λήψη «αδείας λειτουργίας μουσικών οργάνων», απαιτείται έκδοση θετικής γνωμοδότησης από την Υγειονομική Υπηρεσία, μετά από διενέργεια ηχομέτρησης.

Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, η ύπαρξη μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση της άδειας λειτουργίας μουσικών οργάνων.

Πρέπει να επισημαίνεται προς τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων ότι, με σκοπό την προστασία των πολιτών από την ηχορύπανση, η άδεια λειτουργίας μουσικών οργάνων μπορεί να ανακληθεί άμεσα, οποιαδήποτε στιγμή, εάν διαπιστωθεί από σχετικούς ελέγχους της Υγειονομικής Υπηρεσίας, παράβαση των παραπάνω όρων και προϋποθέσεων.

 

Επίλογος

Με τα όσα αναφέρονται στο παρόν εγχειρίδιο, γίνεται μια προσπάθεια γενικής ενημέρωσης των ιδιοκτητών καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να γνωρίζουν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία τους.

Λόγω δε του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων αυτού του είδους, είναι πρακτικά ανέφικτο να περιληφθούν στο παρόν πόνημα όλες, για το λόγο αυτό και έγινε επιλογή τους. Για την ίδια αιτία, άλλωστε, δεν έγινε αναφορά στις ειδικές προδιαγραφές αυτών, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τις ειδικότερες υγειονομικές διατάξεις (ωφέλιμοι χώροι, εμβαδά, διαστάσεις, υλικά, βοηθητικοί χώροι κ.λ.π.).

 

Μέτρα κατά του Καπνίσματος

 

Προβληματική αναπτύσσεται για την εφαρμογή του νέου νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Αμφισβητείται έντονα η συνταγματικότητα του μέτρου, σε σχέση με το άρθρο 5 του Συντάγματος για την ελευθερία ανάπτυξης και την επιλογή επιχειρηματικής δράσης.

Ειδικότερα, πράγματι το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει την απαγόρευση, η οποία θα μπορούσε να είναι συνταγματικά αποδεκτή, εφόσον επιτρέπεται στον επιχειρηματία, χωρίς το θολό και αυθαίρετο κριτήριο των 70 τ.μ., να επιλέγει σε ποιά κατηγορία καπνιστών ή η καπνιστών θα απευθύνεται η επιχείρησή του.

Θα έπρεπε ελευθέρως, δηλαδή, ο επιχειρηματίας να αποφασίζει για τη χρήση του χώρου του και να έχει τη δυνατότητα να τη μεταβάλει με σχετική του αίτηση, εφόσον θεωρεί ότι είναι πιο συμφέρουσα για τις επιχειρηματικές του επιδιώξεις.

Εξάλλου, η τοποθέτηση των καπνιστών σε γυάλινα κλουβιά  μπορεί να συνιστά κάτω από προϋποθέσεις και προσβολή της προσωπικότητας, σύμφωνα με τα άρθρα 2 παρ. 1 και 7 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ενδιαφέρον, λοιπόν, παρουσιάζει η πρώτη νομική αντίδραση που θα μπορούσε να προκύψει σε ένα θέμα που έχει σοβαρές οικονομικές διαστάσεις, εφόσον φυσικά αντιδράσουν οι επιχειρηματίες.

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστώ;

1. Αίτηση ενδιαφερομένου

2.  Προβλεπόμενο Παράβολο

3.  Έγγραφο ότι είναι επιτρεπτή η χρήση του κατ/τος στην περιοχή και δεν υπάρχουν περιορισμοί ως προς τις Χρήσεις Γης

4.  Τοπογραφικό Διάγραμμα και Άδεια Οικοδομής

5.  Διάγραμμα κάλυψης της περιοχής

6.  Δήλωση του Ν. 1599/86 του Διαχειριστή της πολυκατοικίας θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής

7. Διαβατήριο και άδεια διαμονής για άσκηση Ανεξάρτητης Οικονομικής Δραστηριότητας για υπηκόους τρίτων χωρών (όχι μελών της Ε.Ε.) ή ειδική ταυτότητα ομογενούς για τους ομογενείς από τις χώρες αυτές. Διαβατήριο και Άδεια      Διαμονής για υπηκόους κρατών μελών της Ε.Ε.

8. Βεβαίωση ότι δεν υπάρχει αντίρρηση για τη λειτουργία του καταστήματος από

α) Το Υπ.Μα.Θράκης – Δ/νση Πολιτισμού για κατ/τα που λειτουργούν σε διατηρητέα κτίρια

β) Την 4η Εφορία Νεοτέρων Μνημείων όταν είναι κοντά σε περιοχές αρχαιολογικών χώρων ή ιστορικών τόπων (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΛΑΔΑΔΙΚΑ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ ΜΠΕΖΕΣΤΕΝΙ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΟΩΝΟΣ, ΑΓΟΡΕΣ ΜΟΔΙΑΝΟ, ΒΛΑΛΗ, ΚΑΠΑΝΙ, ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ Κ.Λ.Π.)

γ) Την 9η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την περιοχή της ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ, Επταπύργιο Θεσ/νίκης, Άγιος Παύλος, Τηλ. 2310 968843).

9.  Κατάθεση πρωτότυπης παλιάς άδειας και μίας φωτοτυπίας της

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗΣ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗΣ

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστώ;

 1. Αίτηση ενδιαφερομένου με πλήρη στοιχεία ταυτότητας.
 2. Δυο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, του ενδιαφερομένου ή σε περίπτωση εταιρίας του υγειονομικά υπευθύνου
 3. Γραιι. είσπραξης 88 € υπέρ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
 4. Από τη Δ/νση Κατασκευών Αρχ/κών Έργων του Δήμου θεσ/νίκης : Βεβαίωση ότι είναι χώρος ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ, φωτ/φο οικοδομικής άδειας, τοπογραφικό σχεδιάγραμμα και Φωτ/φο εγκεκριμένου σχεδ/τος κάτοψης του χώρου θεωρημένα από Δ/νση Πολεοδομίας.
 5. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκατάστασης
 6. Μισθωτήριο συμβόλαιο (επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.) ή αποδεικτικό κυριότητας του καταστήματος.
 7. Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
 8. Φωτ/φο δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος
 9. Φωτ/φο δελτίου ταυτότητας (επικυρωμένο) και φωτ/φα της1ης και της σελίδας λήξεως του βιβλιαρίου υγείας, (επικυρωμένα).

ί. Για εταιρείες Ο.Ε. & Ε.Ε. στοιχεία όλων των εταίρων (επικυρωμένα φωτ/φα ταυτότητας, βιβλιαρίου υγείας). Για εταιρείες Α.Ε. και Ε.Π.Ε., στοιχεία μετόχων ή εταίρων που εκπροσωπούν την εταιρία (όλα τα μέλη του Δ.Σ στις Α.Ε.), το Φ.Ε.Κ. και πρακτικό του Δ.Σ., από το οποίο να προκύπτει ο Υγειον. Υπεύθυνος. Αν Υγ. Υπευθ. έχει ορισθεί τρίτο πρόσωπο, αντίγραφο της πρόσληψης του.

ii. Αντίγραφο καταστατικού εταιρείας (επικυρωμένο).

10. Κατάθεση πρωτότυπης παλιάς άδειας
11. Για καταστήματα Κρεοπωλεία και Κομμωτήρια απαιτείται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (επικυρωμένο αντίγραφο).
12. Φύλλο υγειονομικού ελέγχου θορύβου από Δ/νση Υγιεινής – Βεβαίωση Α.Ε.Π.Ι.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Tl δικαιολονητικά θα χρειαστώ;

 1. Αίτηση ενδιαφερομένου με πλήρη στοιχεία ταυτότητας.
 2. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, του ενδιαφερομένου ή σε περίπτωση εταιρίας του υγειονομικά υπευθύνου
 3. 185 € ιιε καταβολή του στο Ταιιείο του Δήιιου Θεσσαλονίκης
  1. Μισθωτήριο συμβόλαιο (επικυρωμένο) ή αποδεικτικό κυριότητας του καταστήματος.
  2. Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
  3. Φωτ/φο δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος από την εφορία (επικυρωμένο).
  4. Φωτ/φο δελτίου ταυτότητας (επικυρωμένο) και φωτ/φα της1ης και της σελίδας λήξεως του βιβλιαρίου υγείας (επικυρωμένα)

i. Για εταιρείες Ο.Ε. & Ε.Ε. στοιχεία όλων των εταίρων (φωτ/φα ταυτότητας, βιβλιαρίου υγείας). Για εταιρείες Α.Ε. και Ε.Π.Ε., στοιχεία μετόχων ή εταίρων που εκπροσωπούν την εταιρία, το Φ.Ε.Κ. και πρακτικό του Δ.Σ., από το οποίο να προκύπτει ο Υγειον. Υπεύθυνος.

ii. Αντίγραφο καταστατικού εταιρείας (επικυρωμένο).

 1. Ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του παλαιού και του νέου κύριου του καταστήματος στο

οποίο να εμφανίζεται η μεταβίβαση που πραγματοποιείται καθώς επίσης ότι ο παλιός κύριος του καταστήματος λαμβάνει γνώση της συνυπευθυνότητας με το νέο, της τήρησης των διατάξεων που ισχύουν για τη λειτουργία του καταστήματος, από το χρόνο που πραγματοποιείται η μεταβίβαση και μέχρι την αντικατάστασή της.

 1. Κατάθεση της πρωτότυπης παλιάς άδειας και μίας φωτοτυπίας της
 2. Αν ο παλαιός κύριος του καταστήματος είναι εταιρεία, πιστοποιητικό περί μη λύσης αυτής από το Πρωτοδικείο.
 3. Για καταστήματα του Π.Δ. 180/79 Μπαρ – Σνακ Μπαρ – Κέντρα Διασκέδασης – Καφενεία – Καφετέριες – Αναψυκτήρια – Πιτσαρίες – Αίθουσες Διενέργειας Τυχερών Παιγνίων – Μικτά Κατ/τα – Εστιατόρια – Ταβέρνες – Ψητοπωλεία – Οβελιστήρια – Καταστήματα με χρήση τραπεζοκαθισμάτων: Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με το εξής περιεχόμενο: «Ο/Η κάτωθι υπογράφων/ουσα…… δεν έχω καταδικαστεί τελεσίδικο: για κανένα από τα

αδικήματα που αναφέρονται στις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 2 του πδ 180/1979, όπως αυτό ισχύει.»

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τι δικαιολογητικά θα χρειαστώ;

 1. Αίτηση ενδιαφερόμενου με πλήρη στοιχεία
 2. Απλή φωτοτυπία της άδειας λειτουργίας του καταστήματος
 3. 75 € για παράβολο στο ταμείο του δήμου (την ημέρα κατάθεσης)
 4. Άδεια δημόσιας εκτέλεσης μουσικών έργων από οργανισμό συλλογικής διαχείρισης

μουσικών πνευματικών δικαιωμάτων και συγκεκριμένα από:

ΑΕΠΙ: (Σαπφούς 3) Θεσ/νίκη

Αυτοδιαχείριση: (Σαπφούς 10) ΤΚ 10553 Αθήνα – τηλ. & fax 210-3215278

5.  Δεν πρέπει να υπάρχουν οφειλές προς τον δήμο

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για ποιους λόγους αφαιρείται προσωρινά η άδεια;

 1. Αν βεβαιώθηκαν μέσα σε διάστημα ενός δωδεκαμήνου 3 συνολικά παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων
 2. Αν εκδόθηκαν, ύστερα από μηνύσεις ιδιωτών, 3 συνολικά καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση υγειονομικών διατάξεων
 3. Αν στο κατάστημα διαπιστωθεί ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ή άλλες δραστηριότητες με παράνομο χαρακτήρα, που δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια τάξη

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Για ποιους λόγους αφαιρείται οριστικά η άδεια;

 1. Αν ιδιοκτήτης καταστήματος καταδικαστεί τελεσίδικα για συνολικά παραβάσεις υγειονομικών διατάξεων εντός δωδεκαμήνου
 2. Σε περίπτωση που παραβιαστεί η προσωρινή σφράγιση καταστήματος στο οποίο έχει επιβληθεί αυτή η διοικητική κύρωση

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΟΡΙΣΤΙΚΑ Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Σε περιπτώσεις επιβολής προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, ο νόμος παρέχει στον κάτοχο της άδειας τις εξής δυνατότητες:

 

 1. Προσφυγή στο Γ.Γ. της Περιφέρειας εντός 10 ημερών από τη στιγμή που του κοινοποιείται ή λαμβάνει γνώση ή δημοσιεύτηκε η απόφαση σφράγισης του καταστήματος
 2. Η προσφυγή στα Διοικητικά δικαστήρια κατά αποφάσεων προσωρινής ή οριστικής σφράγισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος
 3. Η υποβολή αίτησης αναστολής κατά απόφασης προσωρινής ή οριστικής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας
 4. Η προσφυγή ενώπιον ειδικής επιτροπής κατά των αποφάσεων του Γ.Γ. της Περιφέρειας με τις οποίες βεβαιώνονται πράξεις προσωρινής ή οριστικής σφράγισης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος
ΕΚΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, BARS ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΑΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ
ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΣΤΕ 6932 212 338
Μοιραστείτε αυτή τη δημοσίευση
ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Οι μελέτες έχουν συνταχθεί από τους δικηγόρους : Σωκράτη Προβατά, Μαριάννα Αθανασάκη, Γιώργο Φλόκα, Θεόδωρο Τσιφτσή, Χαράλαμπο Χάχαλη, Γιώργο Τζίκα, Βασίλη Λουβραδιώτη, Φωτιάδη Λεωνίδα, Έλλη Τατσιώκα, Στατήρη Σπυρίδωνα, Αικατερίνη Νίγδελη και Ντέτυ Ζέλλιου
ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ΠΡΟΒΑΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Κεντρικά γραφεία
Μητροπόλεως 44, Τ.Κ. 54622 Θεσσαλονίκη
Τηλ. Κέντρο: 2310 270 580, Fax: 2310 233 821
Τηλ Άμεσης Εξυπηρέτησης: 6932 212-338
E-mail: info @ provataslaw.gr
Γραφείο Αθηνών
Τηλ. 6932 212-338

Κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδας
ThesSite.gr