info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Άρθρα συνεργατών

Κατηγορία

Άρθρα συνεργατών

Η χρήση ναρκωτικών στην ελληνική επικράτεια διαγράφει τα πρώτα της βήματα στη δεκαετία του 1970. Αφορούσε κυρίως τη χρήση χασίς, η οποία εμπνέει την εποχή εκείνη αρκετά ρεμπέτικα τραγούδια. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας γίνεται αισθητή η διάδοση της ηρωίνης. Είναι τότε ακριβώς που η χρήση ναρκωτικών επεκτείνεται σε όλα τα στρώματα του κοινωνικού συνόλου. Καθοριστικό σημείο για τα ανωτέρω γεγονότα μια ευχή και συνάμα κατάρα της χώρας μας: η γεωγραφική της θέση, που διευκολύνει τη δράση των δικτύων διαμετακόμισης ναρκωτικών.

Είναι κοινός τόπος, πως ανάμεσα στα συγκλονιστικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής που επιβεβαιώνουν την αυτοκαταστροφική πορεία των κατοίκων του πλανητικού χωριού εντάσσεται η χρήση ναρκωτικών. Πολύ συχνά, εντάσσουμε την χρήση ναρκωτικών στις εναπομείναντες επιλογές του κοινωνικού περιθωρίου, προκειμένου να καλύψουμε το έλλειμμα που εντοπίζεται στην αντιμετώπιση του φαινομένου από την κοινωνική και πολιτική εξουσία. Το έλλειμμα αυτό εντοπίζεται κυρίως από την ποινική καταστολή της χρήσης ναρκωτικών.

Στο πειθαρχικό δίκαιο υφίσταται αδυναμία του νομοθέτη να συλλαμβάνει και να ρυθμίζει ειδικώς και εξαντλητικώς το πλήθος των αντιπειθαρχικών συμπεριφορών, με αποτέλεσμα να ελλείπει η κατ΄αντιστοιχία απειλή ποινών, στοιχείο που χαρακτηρίζει το ποινικό δίκαιο και εκφράζεται με την αποτυπωμένη στη διάταξη του άρθρου 7 παρ.1 του Συντάγματος αρχή «nullum crimen, nulla poena sine lege».

initial coin offering and law

Ο χώρος της blockchain τεχνολογίας και των cryptocurrencies είναι ένας εντελώς καινούριος κόσμος στον οποίο η δραστηριότητα κρύβει τους κινδύνους της κανονικής συμβατικής ζωής. Η εγκληματική δραστηριότητα στον ψηφιακό κόσμο, τα οικονομικής φύσεως εγκλήματα με Bitcoin ή άλλα cryptocurrencies

Blockchains’ Limitations (available only in English)

There is no revolution without misconceptions. Blockchain technology is the latest of the revolutions that begun in the inherently rebel world of technology. And as every emerging technology generate extravagant expectations so was the case for the blockchain enthusiasts. The major task of the revolutionarios now is to put their feet down to Earth and understand the limitations of this technology so as to better harness its full utility.

Here some reasons why we should proceed with caution.

Τα δικαιώματα του κατηγορουμένου κατά την προδικασία

Ο ύποπτος/κατηγορούμενος λοιπόν του εκάστοτε εγκλήματος, ως βασικό πρόσωπο της ποινικής διαδικασίας απολαμβάνει σωρεία δικαιωμάτων ανάλογα με το στάδιο της ποινικής δίκης στο οποίο βρίσκεται.

Ειδικότερα, στην προδικασία η οποία περιλαμβάνει την ανάκριση και την προανάκριση τα δικαιώματα του υπόπτου θεμελιώνονται ως εξής:

Οι προϋποθέσεις της αναστολής της ποινής

Κατά την εξέλιξη του Ποινικού μας Κώδικα, παρατηρείται μία τάση να δίνεται στον καταδικασθέντα ολοένα και συχνότερα, ολοένα και ευκολότερα, μία "δεύτερη ευκαιρία" και να αποφεύγεται, όσο το δυνατόν, η φυλάκισή του, η οποία, κατά γενική ομολογία, μόνο σε σωφρονισμό δεν οδηγεί, αλλά μάλλον χειροτερεύει τα πράγματα.

Διαδικασία ταυτοποίησης χρήστη / ΙΡ

Η διαδικασία διερεύνησης που ακολουθείται προκειμένου να ταυτοποιηθεί χρήστης που κατέχει / διαμοιράζει ένα συγκεκριμένο αρχείο παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου προϋποθέτει την ύπαρξη διεύθυνσης IP από την οποία αποδεικνύεται ότι έχει γίνει διαμοιρασμός του επίμαχου αρχείου στην ολότητά του.

Ο επιτυχής διαμοιρασμός του αρχείου από μια συγκεκριμένη IP καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι ο χρήστης της ΙΡ το κατείχε σε δεδομένη στιγμή ολόκληρο.

Εγγραφή στο RSS - Άρθρα συνεργατών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr