info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Οικονομικό έγκλημα

Κατηγορία

Οικονομικό έγκλημα

ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ

ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ 

ΤΜΗΜΑ Α`

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑΣ 

Άρθρο 155

Έννοια λαθρεμπορίας

1. Λαθρεμπορία είναι:

   Είναι γεγονός ότι ακόμα δεν έχει σαφώς καθοριστεί το περιεχόμενο του όρου οικονομικό έγκλημα, ούτε έχουν προσδιοριστεί οριστικά τα είδη των εγκλημάτων που περιλαμβάνει, το modusoperandi, τα ακριβή χαρακτηριστικά των δραστών, η έκταση της βλάβης στα θύματα, καθώς και το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δρουν οι δράστες. Πάντως, κατά τον Kaiser και άλλους τα οικονομικά εγκλήματα, είναι δυνατό να καταταγούν σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με την περιοχή που πρέπει να προστατευθεί.

   Η φορολογική παραβατικότητα, αν εξαιρέσει κανείς την απλή παράβαση κανόνων επιμέλειας που δεν υποκρύπτουν με οποιοδήποτε τρόπο πρόθεση του φορολογουμένου να μεθοδεύσει τη μείωση της νόμιμης φορολογικής επιβάρυνσης του, εκδηλώνεται με διαφορετικές μορφές, όπως φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και φορο-υπερημερία. Ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό και των τριών μορφών φορολογικής παραβατικότητας είναι η ύπαρξη υποκείμενου σε φορολόγηση προσώπου, το οποίο επιχειρεί να αποφύγει μερικά, την εκπλήρωση νόμιμης φορολογικής οφειλής του.

   Πρόκειται για την περίπτωση που ο φορολογούμενος παραλείπει να πληρώσει εμπρόθεσμα φορολογική οφειλή που έχει βεβαιωθεί ταμειακά σε βάρος του από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Ο φορολογούμενος δεν επενεργεί εδώ κατά τη διαδικασία προσδιορισμού και ταμειακής βεβαίωσης του φόρου, ωστόσο, παραλείπει υπαίτια να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο, με αποτέλεσμα το κράτος να στερείται των κρίσιμων για τη λειτουργία εσόδων.

   Με μια πρώτη ματιά θα μπορούσε κανείς να πει πως έννομο αγαθό που προστατεύεται με την ποινικοποίηση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής είναι η κρατική οικονομία και η προστασία των εσόδων που έχει το κράτος από τη φορολογία εισοδήματος, η περιουσία του δημοσίου ως fiscus.

   Ως υποκείμενο του εγκλήματος που περιγράφεται στο άρθρο 258 ΠΚ είναι ο υπάλληλος με την έννοια των άρθρων 13 στ. α΄ ΠΚ και 263Α ΠΚ και ως αντικείμενο χρήματα ή άλλα κινητά πράγματα. Τα τελευταία θα πρέπει να είναι ξένα για τον υπάλληλο χωρίς να έχει σημασία ποιος είναι ιδιοκτήτης αυτών -το Δημόσιο, άλλο νομικό πρόσωπο του 263Α ΠΚ ή τρίτος, αρκεί να μην είναι ο ίδιος.

   Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 404 ΠΚ, τοκογλυφία διαπράττει όποιος κατά την παροχή ή την παράταση της προθεσμίας πληρωμής, κατά την ανανέωση ή την προεξόφληση δανείου, συνομολογεί ή παίρνει για τον εαυτό του ή για τρίτον περιουσιακά ωφελήματα που υπερβαίνουν το κατά το νόμο θεμιτό ποσοστό του τόκου και όποιος επιδιώκει την εκπλήρωση τοκογλυφικών ωφελημάτων που πηγάζουν από αυτή την απαίτηση, τιμωρούμενος, αν επιχειρεί κατ` επάγγελμα ή κατά συνήθεια με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.

   Κατά η διάταξη του άρθρου 45 παρ. 1 του ν. 3691/2008 ” πρόληψη κλπ νομιμοποίησης παράνομων εσόδων κλπ “, τιμωρείται ο υπαίτιος πράξεων νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως νομιμοποίηση κατ’ άρθρο 2 του ίδιου νόμου θεωρείται:

   Σύμφωνα με το άρθρο 17 Σ «1. Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους … 2. Κανένας δεν στερείται την ιδιοκτησία του παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει…».

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Οικονομικό έγκλημα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr