info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Πνευματικά δικαιώματα

Κατηγορία

Πνευματικά δικαιώματα

Επί της αποφάσεως 970/2020 ΠΠΡ ΑΘ γίνεται επισήμανση των διαφορών μεταξύ του Συλλογικού έργου και του Έργου Συνεργασίας όπως αυτά αποτυπώνονται στο άρθρο 7 του Ν2121/1993.

Αναλυτικότερα, στο  Άρθρο 7 του ανωτέρου Νόμου ορίζονται τα εξής:

Η κρινόμενη απόφαση αφορά τη μη κατάπτωση των αστικών κυρώσεων, τις οποίες προβέπει το άρθρο 62 του Ν.2121/1993, δηλαδή την άρση προσβολής του πνευματικού δικαιώματος την παράλειψή της στο μέλλον καθώς και  την ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης / αδικαιολόγητου πλουτισμού. Αιτιολογία της απόρριψης είναι ο ισχυρισμός περί καταχρηστικής ενάσκησης του δικαιώματος, όπως αυτή ενσωματώνεται στο 281ΑΚ.

Οι διατάξεις του Ν.2121/1993 περί προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας βρίσκουν εφαρμογή μεταξύ άλλων και στα έργα λόγου. Στο άρθρο 2 του παρόντος νόμου ορίζεται συγκεκριμένα ότι στα έργα αυτά ανήκουν και ταπρογράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών καθιστώντας τα έτσι άξια προστασίας δικαίου.

Επ’αφορμή εκτελέσεως μουσικών συνθέσεων χωρίς έγγραφη άδεια σε μπαρ, η  υπ’αρίθμ. 667/2020 ΑΠ  απόφαση προβαίνει σε ερμηνεία του στοιχείου «δημόσια» το οποίο αποτελεί όρο προκειμένου η εκτέλεση ενός έργου να τιμωρηθεί κατά τα αναγραφόμενα στο άρθρο 66 παρ 1 του Ν.2121/1993 με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Αν στο έργο μας έχει χρησιμοποιηθεί υλικό τρίτων θα πρέπει να γνωρίζουμε αρχικά αν η χρήση του είναι νόμιμη ή όχι. Για να είναι νόμιμη η χρήση του θα πρέπει να εμπίπτει σε έναν από τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω. Συνοπτικά εάν παραθέτουμε αποσπάσματα με σκοπό την υποστήριξη της γνώμης ή την κριτική επί αυτής χωρίς να θίγεται το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού επί του έργου του και με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται σαφώς η πηγή και τα ονόματα δημιουργού και εκδότη δε χρειάζεται να αλλάξουμε κάτι.

Η πνευματική ιδιοκτησία αποτελεί είδος δικαιώματος επί άυλων αγαθών, εδώ έργων της διανοίας, και ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των δικαιωμάτων που προστατεύουν τα έργα της ανθρώπινης διάνοιας και είναι γενικότερα γνωστά με τον τίτλο Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα, είναι τόσο εύκολο να κάνετε κλικ και να αποθηκεύσετε με ένα απλό πάτημα του ποντικιού μια εικόνα ή να δείτε τον κώδικα πηγής και να αντιγράψετε ένα μέρος του ή ολόκληρο, επειδή σας αρέσει ή επειδή θέλετε να φτιάξετε κάτι παρόμοιο. Η γενική (και λανθασμένη) ιδέα είναι ότι όλες οι πληροφορίες που βρίσκονται στο Διαδίκτυο μπορούν να αντιγραφούν χωρίς άδεια του δημιουργού ή/και συγγραφέα.

Το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας έχει περιορισμούς, οι οποίοι σκοπό έχουν να συμβιβάσουν την προστασία του δημιουργού με το δικαίωμα του χρήστη να απολαμβάνει το αποκτηθέν αντίτυπο ή δημιούργημα και με το δημόσιο συμφέρον. Η ελληνική νομοθεσία περιέχει συγκεκριμένες εξαιρέσεις που προβλέπει ρητά ο νόμος. Χρήσεις πέρα από αυτές τις εξαιρέσεις συνιστούν προσβολή του δικαιώματος του δημιουργού. Οι περιορισμοί αφορούν μόνο το περιουσιακό δικαίωμα. Το ηθικό δικαίωμα του δημιουργού πρέπει πάντοτε να γίνεται σεβαστό.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Πνευματικά δικαιώματα
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr