info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Κατηγορίες Άρθρων // Παιδική πορνογραφία

Κατηγορία

Παιδική πορνογραφία

Η παιδική πορνογραφία ορίζεται διαφορετικά από τη νομοθεσία της κάθε χώρας. Ο κοινός παρανομαστής είναι οι αναπαραστάσεις ανηλίκων που συμμετέχουν σε σεξουαλικές πράξεις ή καταστάσεις που υποδηλώνουν σεξουαλικές δραστηριότητες. Μερικές φορές ο ορισμός περιλαμβάνει εικόνες που έχουν υποστεί επεξεργασία από ηλεκτρονικό υπολογιστή ή και καρτούν.

Ο ορισμός της παιδικής πορνογραφίας έχει δοθεί από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού. Σύμφωνα με τον ορισμό αυτό ως παιδική πορνογραφία ορίζεται η οποιαδήποτε αναπαράσταση, με οποιοδήποτε μέσο, παιδιού εμπλεκομένου σε πραγματικές ή εικονικές γενετήσιες δραστηριότητες ή κάθε απεικόνιση των γενετήσιων οργάνων παιδιού για πρωτευόντως σεξουαλικούς σκοπούς. Φυσικά, ο συνηθέστερος τρόπος τέλεσης της παιδικής πορνογραφίας είναι μέσω του διαδικτύου.

Παγκοσμίως δεν υπάρχει ένας ορισμός για το πορνογραφικό υλικό που να γίνεται αποδεκτός απ’ όλα τα κράτη. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πράξεις που σε ορισμένα κράτη τιμωρούνται ως παράνομες, σε άλλα είναι πλήρως νόμιμες και αποδεκτές.

Από το 2014 η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 348Β, 348Γ, 349, 351, 351Α του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων του βιασμού ανηλίκου, αποπλάνησης ανηλίκου, παιδικής πορνογραφίας κλπ ξεκινάει μετά την ενηλικίωση των (ταυτοποιημένων) θυμάτων.

Η διαδικασία διερεύνησης που ακολουθείται προκειμένου να ταυτοποιηθεί χρήστης που κατέχει / διαμοιράζει ένα συγκεκριμένο αρχείο παιδικής πορνογραφίας μέσω Διαδικτύου προϋποθέτει την ύπαρξη διεύθυνσης IP από την οποία αποδεικνύεται ότι έχει γίνει διαμοιρασμός του επίμαχου αρχείου στην ολότητά του.

Ο επιτυχής διαμοιρασμός του αρχείου από μια συγκεκριμένη IP καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι ο χρήστης της ΙΡ το κατείχε σε δεδομένη στιγμή ολόκληρο.

Υλικό παιδικής πορνογραφίας συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα του σώματος ή μέρος του σώματος ανηλίκου κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

Σύμφωνα με το Νόμο, υλικό παιδικής πορνογραφίας συνιστά η αναπαράσταση ή η πραγματική ή εικονική αποτύπωση σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει ανηλίκου κατά τρόπο που προδήλως προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής ασελγούς πράξης που διενεργείται από ή με ανήλικο.

Ως κατοχή νοείται η φυσική εξουσία του δράστη, ώστε να δύναται να εξακριβώσει με τη δική του θέληση την ύπαρξη του υλικού και να διαθέσει αυτό πραγματικώς, έστω κι αν προορίζεται για προσωπική του χρήση. Δεν συνδέεται, επομένως, η κατοχή πορνογραφικών ηλεκτρονικών δεδομένων με την απλή κατοχή των υλικών φορέων εγγραφής και σταθερής αποθήκευσής τους, αλλά μόνο με το αληθώς αποφασιστικό στοιχείο της πραγματικής δυνατότητας του κατόχου τους στην πρόσβαση, διαχείριση και διάθεση αυτών.

Ως προς τα θύματα της παιδικής πορνογραφίας αξίζει να παρατηρηθεί ότι δεν υπάρχει ένα σαφές ηλικιακό κριτήριο. Έχουν παρατηρηθεί θύματα από όλες τις ηλικίες• από βρέφη και νήπια μέχρι εφήβους. Οι διαφορές που εντοπίζονται ως προς τα θύματα αφορούν κυρίως τα γεωγραφικά κριτήρια.

Η παιδική πορνογραφία είχε εμφανιστεί και αποτελούσε ένα ακανθώδες ζήτημα και πριν την εμφάνιση του διαδικτύου. Το διαδίκτυο όμως, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και του περιβάλλοντος που προσφέρει, αποτέλεσε μέσο για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής πορνογραφίας.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - Παιδική πορνογραφία
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr