Στην ανωτέρω απόφαση το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αγρινίου αρχικά εξέτασε το ζήτημα εφαρμοστέου κανόνα δικαίου (σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 1 ΑΚ ),δεδομένου ότι υιοθεσία περιείχε στοιχεία αλλοδαπότητας από πλευράς του τέκνου- το οποίο είχε διπλή υπηκοότητα ελληνική και βουλγαρική-.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου δέχτηκε αίτηση υιοθεσίας συζύγου του φυσικού πατέρα αναπληρώνοντας τη βούληση της φυσικής μητέρας. Αναλυτικότερα, η φυσική μητέραεγκατέλειψε τη συζυγική της στέγη και μαζί με αυτή το ανήλικο τέκνο της το 2011 ενώ μέχρι το 2020 η διαμονή της παραμένει άγνωστη. Έκτοτε την ανατροφή του ανήλικου έχουν αναλάβει από κοινού ο φυσικός πατέρας και η αιτούσα την υιοθεσία.
Η έννοια, τα είδη, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της υιοθεσίας
Η υιοθεσία ανηλίκου τέκνου από θετούς γονείς είναι ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ζήτημα, το οποίο απασχολεί έντονα τους εν δυνάμει γονείς, που επιθυμούν να προσθέσουν ένα νέο μέλος στην οικογένεια τους.
Με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Νόμου 4538/2018 σχετικά με την υλοποίηση μέτρων για την προώθηση των θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας.
Αλλαγή ονόματος τέκνου, καθώς ήταν ξενικό και διέγειρε υπόνοιες περί της ιδιότητας του τέκνου ως θετού, γεγονός που αντιβαίνει στη μυστικότητα της υιοθεσίας
Με την υπ' αριθμ. 34/2019 απόφασή του το Ειρηνοδικείο Ιλίου διέταξε την διόρθωση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης ανήλικου θετού τέκνου ως προς το κύριο όνομά του.
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορά πολίτη που υιοθέτησε τη φυσική θυγατέρα της συζύγου του.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.