info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Χρήση και διακίνηση ναρκωτικών από εξαρτημένα πρόσωπα (Μέρος Β)
Χρήση και διακίνηση ναρκωτικών από εξαρτημένα πρόσωπα (Μέρος Β)

Χρήση και διακίνηση ναρκωτικών από εξαρτημένα πρόσωπα (Μέρος Β)

   Ο Ν. 4139/2013 καθιερώνει ένα νέο πολύπτυχο σύστημα διάγνωσης της εξάρτησης από ναρκωτικά, που περιλαμβάνει νέα κριτήρια και διαδικασίες. Κατά το άρθρο 30 παρ. 3 συνεκτιμώνται ενδεικτικά ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα στοιχεία: α) πιστοποιητικά αναγνωρισμένων υπηρεσιών απεξάρτησης, χορήγησης υποκατάστατων ή ανταγωνιστικών στα οπωειδή ουσιών καθώς και περίθαλψης συνδεόμενες με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ( π.χ. ηπατικές ), β) κοινωνικά και ψυχολογικά δεδομένα που σχετίζονται με το βιογραφικό και το παρόν του κατηγορουμένου, όπως λόγου χάρη μαρτυρίες οικείων και γ) ευρήματα εργαστηριακών εξετάσεων, που επιτρέπουν διάγνωση της εξάρτησης σε βάθος χρόνου.


   Κρίσιμο χρονικό σημείο για την ύπαρξη της εξάρτησης ως αδυναμίας αυτοδύναμης αποβολής της έξης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών θεωρείται ο χρόνος τέλεσης της πράξης για την οποία συντάχθηκε το κατηγορητήριο. Ως προς την επιβολή, όμως, των θεραπευτικών μέτρων απαιτείται να συνεκτιμάται και ο χρόνος εκδίκασης. Αν ο κατηγορούμενος - εξαρτημένος όταν τέλεσε τις άδικες πράξεις – έχει απεξαρτηθεί κατά την ημέρα της δίκης παρακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης είτε αναβάλλεται η δίωξη για ορισμένο χρόνο είτε συντρέχει λόγος αναβολής της δίκης ( άρθρο 32 παρ 1 ). Αν έχει παύσει κατά την ημέρα εκδίκασης να είναι εξαρτημένος εφαρμόζεται κανονικά το άρθρο 30 παρ. 4.


   Από το κατασταλτικό πνεύμα της υπόλοιπης νομοθεσίας απέχουν ου ρυθμίσεις των άρθρων 31 – 35 που αποσκοπούν στην απεξάρτηση των εξαρτημένων και στην δυνατότητα κοινωνικής επανένταξης. Οι διατάξεις αυτές αντιμετωπίστηκαν με δισταγμό από τη νομολογία ήδη από τα πρώτα χρόνια ισχύος τους με τον Ν. 3459/2006 και η αραιή εφαρμογή τους αποτελούσε βασικό πρόβλημα. Έτσι, λοιπόν, στο άρθρο 31 υπάρχουν ρυθμίσεις για το στάδιο της προδικασίας, στο άρθρο 32 ρυθμίσεις για όσους μετέχουν σε εξελισσόμενα προγράμματα απεξάρτησης, στο άρθρο 33 καλύπτονται οι περιπτώσεις ολοκλήρωσης του εκτός των καταστημάτων απεξάρτησης προγράμματος , στο άρθρο 34 εντάσσονται οι προβλέψεις για απόφαση εισαγωγής σε κατάστημα ή πρόγραμμα απεξάρτησης για πρώτη φορά στο πλαίσιο απονομής ποινικής δικαιοσύνης και στο άρθρο 35 συγκεντρώνονται οι προηγούμενες διάσπαρτες ρυθμίσεις για απόλυση υπό όρους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr