info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Διακoπές με χρονομεριστική μίσθωση (time share)
Διακoπές με χρονομεριστική μίσθωση (time share)

Διακoπές με χρονομεριστική μίσθωση (time share)

Με την τουριστική βιομηχανία να αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, είναι αρκετά πιθανόν να σας έχει γίνει κάποια πρόταση σχετικά με το δικαίωμα χρήσης ενός καταλύματος που βρίσκεται σε παραθαλάσσιο ή ορεινό θέρετρο, για μια ή περισσότερες εβδομάδες.

Όπως ενημερώνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προλάβετε δυσάρεστες εκπλήξεις που ενδέχεται να προκύψουν μελλοντικά, πρέπει να είστε ενημερωμένοι για το τι είναι η χρονομεριστική μίσθωση (time share), προτού προχωρήσετε στη σύναψη μίας τέτοιας σύμβασης.

Χρονομεριστική μίσθωση είναι η απόκτηση δικαιώματος χρήσης ενός η περισσοτέρων καταλυμάτων για διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.

Κατ' αρχάς, είναι απαραίτητο η σύμβαση που θα υπογράψετε να έχει συνταχθεί με συμβολαιογραφική πράξη στην ελληνική γλώσσα. Σε περίπτωση που το ακίνητο βρίσκεται σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να λαμβάνετε επικυρωμένη μετάφραση της σύμβασης στη γλώσσα του κράτους μέλους που βρίσκεται το ακίνητο.

Μαζί με τη σύμβαση είναι απαραίτητο να παίρνετε και τα σχετικά έντυπα με τις πληροφορίες, καθώς και το έντυπο για το δικαίωμα της υπαναχώρησης. Παράλληλα, δε θα πρέπει να δίδεται προκαταβολή, αφού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κατά την προθεσμία της υπαναχώρησης, κάθε προκαταβολή απαγορεύεται.

Από τη στιγμή που θα παραλάβετε αντίγραφο της σύμβασης ή του προσυμφώνου, έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε, χωρίς να είναι ανάγκη να αναφέρετε συγκεκριμένα το λόγο, μέσα σε 14 ημερολογιακές ημέρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπαναχώρηση παρατείνεται σε 1 χρόνο και 14 ημέρες από την ημέρα της υπογραφής της σύμβασης, σε περίπτωση που δεν παρασχεθεί μαζί με τη σύμβαση το έντυπο υπαναχώρησης. Σε περίπτωση υπαναχώρησης ο καταναλωτής δεν επιβαρύνεται με κανένα έξοδο, όμως, όπως είναι λογικό, με την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης παύει η υποχρέωση -και από τα 2 μέρη- να εκτελέσουν τη σύμβαση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη δεσμεύονται ποτέ με την υπογραφή τους, όταν βρίσκονται κάτω από καθεστώς κούρασης ή πίεσης του πωλητή και δεν έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν ψύχραιμα όλους τους όρους της σύμβασης που προτείνεται.

Παράλληλα, καλό είναι να είναι απόλυτα σίγουροι ότι μπορούν να καλύψουν το κόστος που συνεπάγεται η χρονομεριστική μίσθωση , είτε άμεσα είτε στο μέλλον (με ενδεχόμενη έκδοση πιστωτικής κάρτας ή σύναψη καταναλωτικού δανείου).

Η νομοθεσία που ρυθμίζει τη χρονομεριστική μίσθωση είναι ο Νόμος 1652/1986 και η Κοινή Υπουργική Απόφαση Ζ1-130/2011, η οποία καλύπτει επίσης:

  • τα μακροπρόθεσμα προϊόντα διακοπών στα οποία περιλαμβάνονται και οι λέσχες διακοπών,

  • την ανταλλαγή και τη μεταπώληση προϊόντων χρονομεριστικής μίσθωσης,

  • τις βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, δηλαδή με διάρκεια μικρότερη από τρία χρόνια, καθώς και

  • τα κινητά καταλύματα όπως ποταμόπλοια και τροχόσπιτα.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr