info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Ο δράστης της παιδικής πορνογραφίας
Ο δράστης της παιδικής πορνογραφίας

Ο δράστης της παιδικής πορνογραφίας

   Η κατανόηση της ψυχολογικής στάσης και αντίληψης του δράστη του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας έχει μεγάλη σημασία, καθώς το έγκλημα αυτό έχει μεγάλες ψυχολογικές και κοινωνικές διαστάσεις. Σημαντικό ρόλο στο έγκλημα αυτό δεν αποτελεί μόνο η απεικόνιση του ανήλικου αλλά ο αντίκτυπος που έχει η απεικόνιση αυτή στον δράστη, δηλαδή η σεξουαλική διέγερση.


   Οι δράστες του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας δεν αποτελούν μία ομογενή ομάδα με ίδια χαρακτηριστικά, αλλά διακρίνονται σε περαιτέρω κατηγορίες. Συχνά οι δράστες του εγκλήματος αυτού είναι «παιδόφιλοι», μία ψυχοσεξουαλική διαταραχή, τύπος παραφιλίας, με έντονες σεξουαλικές παρορμήσεις για παιδιά (συνήθως κάτω των δεκατριών ετών και συνήθως με διαφορά δράστη και θύματος μεγαλύτερη των πέντε ετών) και με σημαντικές επιπτώσεις στον επαγγελματικό, κοινωνικό κ.λπ. τομέα. Πολλές φορές όμως οι δράστες του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας είναι άτομα που έλκονται από καινούργιες σεξουαλικές εμπειρίες ή που αναζητούν κέρδος μέσα από την εμπορία πορνογραφικού υλικού.


   Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι ο δράστης του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας προσπαθεί να προσεγγίσει παιδιά υποκρινόμενος τον συνομήλικό τους. Μελέτες απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των δραστών του εγκλήματος αυτού δεν ήταν παιδόφιλοι, αλλά άτομα που έλκονται από πορνογραφικό υλικό με ανήλικους. Επίσης, οι περισσότεροι που προσεγγίζουν ανήλικους μέσω διαδικτύου γνωστοποιούν την ηλικία τους και προσπαθούν να προσεγγίσουν τους ανήλικους όχι με παραπλάνηση, αλλά στηριζόμενοι στο χτίσιμο μίας σχέσης εμπιστοσύνης, ώστε το παιδί να τους θεωρήσει ως φίλους και να αναζητήσει το ίδιο την προσωπική επαφή.


   Οι δράστες του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε εννέα τύπους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας της Αυστραλίας:


• Τυχαίος: αναζητώντας πορνογραφικό υλικό συλλέγει και υλικό παιδικής πορνογραφίας, χωρίς να το επιθυμεί και δεν συνεχίζει την συλλογή τέτοιου υλικού ούτε αποσκοπεί σε αυτή.


• Φαντασιώδης: έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις ή εμπειρές με ανήλικους τις οποίες αποτυπώνει σε υλικούς φορείς και δεν έχει πρόθεση να τις μοιραστεί με άλλους.


• Αλιευτής: αναζητά υλικό παιδικής πορνογραφίας και μοιράζεται με άλλους τις σεξουαλικές του αυτές αναζητήσεις. Η αναζήτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μπορεί να αποτελεί τμήμα της αναζήτησης του για πορνογραφικό υλικό γενικά, να γίνεται ως μέσο πειραματισμού και επαφής με καινούργιες για τον δράστη σεξουαλικές δραστηριότητες, ή να αποτελεί αποκλειστική και συνήθη πρακτική του δράστη.


• Επισφαλής: συλλέγει πορνογραφικό υλικό με ανήλικους χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες και χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας ώστε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.


• Ασφαλής: συλλέγει πορνογραφικό υλικό, φροντίζοντας όμως πάντα να διατηρήσει την ανωνυμία του και προσέχοντας να μην αποκαλυφθεί ποτέ η ταυτότητά του.


• Προπονητής: σκοπός του δεν είναι η συλλογή ή η αναζήτηση υλικού παιδικής πορνογραφίας, αλλά η προσωπική ή η διαδικτυακή επαφή με ανήλικο ώστε να αναπτύξει σεξουαλικές επαφές μαζί του. Η χρήση πορνογραφικού υλικού σε αυτή τη περίπτωση γίνεται για την προετοιμασία του ανηλίκου, ώστε να μειωθούν οι ηθικές αναστολές του παιδιού.


• Κύριος αυτουργός: διατηρεί σεξουαλικές επαφές με ανήλικους και η παιδική πορνογραφία (συλλογή ή αναζήτησή της) αποτελεί συνήθη πρακτική για την δράση του.


• Παραγωγός: έρχεται σε σεξουαλικές επαφές με ανήλικους, καταγράφει τις επαφές αυτές και τις διακινεί στο διαδίκτυο. Συχνά πείθει και ανήλικους να διαθέσουν οι ίδιοι τις εικόνες τους στο διαδίκτυο.


• Έμπορος: χρησιμοποιεί την παιδική πορνογραφία ως τρόπο για να κερδίσει χρήματα και διανέμει πορνογραφικό υλικό, προσωπικό ή από άλλα άτομα. Συχνά δεν τον ελκύει καθόλου η σεξουαλική επαφή με ανήλικο.


   Συχνά, οι δράστες του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας αποτέλεσαν στο παρελθόν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Το γεγονός αυτός τους δημιούργησε την ψυχοσεξουαλική διαταραχή της παιδοφιλίας, έχοντας ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ενός φαύλου κύκλου θυματοποίησης και εναλλαγής των ρόλων δράστη-θύματος.


   Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρείται ότι ο δράστης προσπαθεί να δικαιολογήσει την πράξη του με επιχειρήματα, ώστε να απαλλαγεί από τις ενοχές και να εμφανίσει την συμπεριφορά του προς τον εαυτό του και τους άλλους ως απολύτως νόμιμη και λογική. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δραστών του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας είναι άντρες.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr