info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Το δικονομικό πλαίσιο της ποινικής καταστολής των ναρκωτικών
Το δικονομικό πλαίσιο της ποινικής καταστολής των ναρκωτικών

Το δικονομικό πλαίσιο της ποινικής καταστολής των ναρκωτικών

   Έχοντας εξαντλήσει την ανάλυση των  ουσιαστικού δικαίου διατάξεων των εγκλημάτων που σχετίζονται με τον Νόμο περί ναρκωτικών κρίνεται επιβεβλημένη στο σημείο αυτό η προσέγγιση των δικονομικών διατάξεων μέσω των οποίων εφαρμόζεται η νομοθεσί

   Στις περιπτώσεις των κακουργημάτων του Ν. 4139/2013 περί ναρκωτικών και ειδικότερα επί της παραπομπής των αδικημάτων αυτών στο ακροατήριο του αρμόδιου δικαστηρίου παραμερίζονται τα Δικαστικά Συμβούλια και απαιτείται η σύμπραξη του Εισαγγελέα και του Προέδρου Εφετών. Με βάση το άρθρο 308Α ΠΚ ο Εισαγγελέας Εφετών κρίνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής συντάσσει και επιδίδει κλητήριο θέσπισμα για κακούργημα αφού συμφωνήσει στο παραπεμπτικό του σημείωμα ο Πρόεδρος Εφετών. Μάλιστα στην παρ. 5 του άρθρου αυτού υπάρχει και ρήτρα προνομιούχου συνάφειας. Έτσι, έστω ότι ένας  μη εξαρτημένος δράστης έχει τελέσει το αδίκημα της μεταφοράς ναρκωτικών στην ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση του άρ. 23 και μια ανθρωποκτονία εκ προθέσεως ( 299 παρ. 1 ΠΚ ) η παραπομπή και για τα δύο αδικήματα θα γίνει με έκδοση και επίδοση κλητήριου θεσπίσματος. Έχει κριθεί ότι η παράκαμψη αυτή της διαδικασίας των Δικαστικών Συμβουλίων είναι συνταγματικώς ανεκτή, αφού αποβλέπει στην επιτάχυνση της διαδικασίας παρέχοντας παράλληλα εγγυήσεις για την προστασία της προσωπικής ελευθερίας των κρατουμένων.

   Ορισμένα δικονομικά ζητήματα προβλέπονται και στα άρθρα 42 και 43 του Ν. 4139/2013. Αρμοδιότητες σχετικές με την αστυνόμευση και την διενέργεια προανάκρισης πράξεων σχετικών με τα ναρκωτικά έχουν η Ελληνική Αστυνομία, η Τελωνειακή Υπηρεσία, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και το Λιμενικό Σώμα. Βέβαια δικαίωμα έγγραφης και αμελλητί ενημέρωσης και εποπτείας των ανακριτικών έργων έχει ο Εισαγγελέας Εφετών του τόπου τον οποίο τα ανωτέρω όργανα μεταβαίνουν ( άρθρο 42 ). Στις τρείς μεγάλες πόλεις τις χώρας ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά ) ορίζεται ειδικός ανακριτής με αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησης τα εγκλήματα περί ναρκωτικών. Για την προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου για σχετικές πράξεις υπάρχουν οι ρυθμίσεις της παρ. 3 του άρθρου 43.

   Σε ό,τι αφορά τη δίκη το άρθρο 43 ορίζει ότι αρμόδιο για την εκδίκαση των πράξεων που αναφέρονται στα άρ. 20, 22, 24 παρ.2, 25 παρ. 1 εδ. δ΄ και 30 παρ. 4 περ. δ΄ είναι το Μονομελές Εφετείο, ενώ αρμόδιο για την εκδίκαση των πράξεων του άρ. 23 είναι το Τριμελές Εφετείο. Τα δικαστήρια αυτά συνεδριάζουν σε ιδιαίτερες δικασίμους, κατά τις οποίες εκδικάζονται μόνο σχετικές με τις παραπάνω διατάξεις υποθέσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr