info@provataslaw.gr

2310 270 580

Αρχική // Νέα // Φορητές κάμερες, βίντεο από ιδιώτες και τηλεοπτικά δίκτυα στη «μάχη» για την αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα
Φορητές κάμερες, βίντεο από ιδιώτες και τηλεοπτικά δίκτυα στη «μάχη» για την αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα

Φορητές κάμερες, βίντεο από ιδιώτες και τηλεοπτικά δίκτυα στη «μάχη» για την αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τη χρήση καμερών, την εισβολή σε αγωνιστικό χώρο και τα "ραντεβού" των οργανωμένων οπαδών

Τη δυνατότητα χρήσης φορητών μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου από την αστυνομία στα γήπεδα, καθώς και την αξιοποίηση "κάθε άλλου οπτικοακουστικού υλικού που περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικού προσώπου και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ή προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα" στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας για την αντιμετώπιση της βίας, προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 43 του ν/σ, προβλέπεται η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των φυσικών προσώπων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό (συμβατικό ή ψηφιακό) μέσο (καταγραφής εικόνας ή ήχου ή εικόνας και ήχου), το οποίο χειρίζεται αρμόδιο όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας και το οποίο μπορεί να είναι κινητό.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η πρόβλεψη αυτή είναι αναγκαία ώστε κάθε ποινικώς κολάσιμη πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, να διακριβώνεται, να ελέγχεται και εν τέλει να τιμωρείται με την προσήκουσα ποινή, η οποία και θα εκτελείται.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ρητή πρόβλεψη για δυνατότητα αποδεικτικής αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, και κάθε άλλου οπτικοακουστικού υλικού που περιέχει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικού προσώπου και δημοσιεύεται στο διαδίκτυο ή προβάλλεται σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις

Παράλληλα, με τη διάταξη του άρθρου 44 προτείνεται στην περίπτωση (α) της παραγράφου 2 του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999 η διαγραφή της φράσεως : «λόγω του αποτελέσματος του», διότι προκαλεί σύγχυση και θα μπορούσε, ανάλογα με το αποτέλεσμα ενός αθλητικού αγώνα, κατά το χρόνο της εισόδου των οπαδών μιας αθλητικής ομάδας στον αγωνιστικό χώρο, να δώσει υπερασπιστικό ισχυρισμό στους κατηγορουμένους.

Όπως ααναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, για παράδειγμα, σε αθλητικό αγώνα στον οποίο η μία από τις διαγωνιζόμενες ομάδες προηγείται, εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο οι φίλαθλοι αμφοτέρων των ομάδων και συμπλέκονται. Οι φίλαθλοι της ομάδας που προηγείτο κατά τον χρόνο της εισόδου τους στον αγωνιστικό χώρο θα μπορούσαν ως κατηγορούμενοι να ισχυριστούν εύλογα ότι δεν εισήλθαν «λόγω του αποτελέσματος», αφού αυτό, σε κάθε περίπτωση, ευνοούσε την ομάδα τους.

Με τη διάταξη του άρθρου 45 του σχεδίου νόμου επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999, ώστε οι διατάξεις αυτές να τυγχάνουν εφαρμογής και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους άμεσα με κάποια αθλητική εκδήλωση, π.χ. βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός των λεσχών φιλάθλων, συγκεντρώσεις και πορείες οπαδών μακριά από αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ημέρες που δεν έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή κάποιου αγώνα, «ραντεβού» οπαδών σε ανοικτούς χώρους που καταλήγουν σε μεταξύ τους συμπλοκές κ.λπ.

Το σχέδιο νόμου για την "Κύρωση της Σύμβασης Magglingen/Macolin σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις" είναι ανοιχτό σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικοινωνήστε μαζί μας

Όμιλος Νομικών Προβατά Σωκράτη

Our firm has an excellent reputation and is known for providing quality, individualized service and attention to clients needing services. Our team members are specialized in different fields of law. Do not hesitate to contact us and we will redirect you to the most suitable lawyer taking into account the nature of your case.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας που συνεχώς εξελίσσονται. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Όμιλος Νομικών Σωκράτη Προβατά

Μητροπόλεως 44, 54622, Θεσσαλονίκη

2310 270 580

2310 233 821

info@provataslaw.gr

www.provataslaw.gr